Mainostoimisto Värikäs

AAMUPOSTI  Sunnuntaina 21. joulukuuta 2008

Ovatko ravintolat kynttiläturvallisia?

Kynttilöitä poltellaan tunnelmanluojina ravintoloissa. Tarkastetaanko ravintoloiden paloturvallisuutta joulun alla, palotarkastaja Jarno Kivistö?

- Tänä vuonna tarkastukset ravintoloihin tehtiin jo kevättalvella. Tarkastuksissa oli myös poliisi ja alkoholitarkastaja lääninhallituksesta. Nyt ei tarkastuksia olla tekemässä.

Mikä on suositus elävän tulen käytöstä julkisissa tiloissa?

- Elävää tulta voi käyttää vain hyvin harkitusti. En suosittele julkisiin tiloihin. Esimerkiksi Hyvinkään kaupunki on kieltänyt kaikissa omissa yksiköissään eläviin tulen käytön.

Eikö tuikkuakaan saa polttaa ravintolapöydissä?

- Jos ravintoloissa poltetaan tuikkua, täytyy aina muistaa, että se on valvottuna, palamattomalla alustalla eikä pääse kaatumaan,

- Varsinkin anniskeluravintoloissa ei loppuillasta välttämättä ole turvallista tuikkujenkaan pitäminen pöydässä.

- Ainoa suositeltava elävä tuli julkisiin tiloihin ja esimerkiksi vanhustentaloihin on turvakynttilä. Siinä palaa sytytysaine ja muodostuu elävä liekki. Jos se kaatuu, mekanismi sammuttaa liekin.

Onko kynttilöistä tullut palohälytyksiä tänä vuonna?

- Ei Hyvinkään alueella pikkujouluaikaan. Huolestuttavaa tilastojen valossa on se, että muusta huolimattomasta tulen käytöstä on aiheutunut tänä vuonna 40 hälytystä.

- Syynä on ollut lapsien, nuorten tai aikuisten ajattelemattomuus. Ihmiset eivät ole välttämättä enää niin sinut tulen kanssa kuin ennen vanhaan.